Vаping новини

Учените се чудят дали пушенето на електронна цигара може да лекува възпаление на сливиците

Електронните цигари помагат за отказването от тютюнопушенето

Една трета от докторите препоръчват електронни цигари на пациентите си, за да откажат цигарите

Електронни цигари помагат на хората да откажат или намалят тютюнопушенето

Електронните цигари нямат вредно влияние върху кръвта и преноса на кислород към сърцето

Учени в шок след лабораторно изследване на парата от електронните цигари

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна

Електронните цигари помагат на хората да откажат или намалят тютюнопушенето

Електронните цигари: митове срещу реалност

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна и трябва да бъдат използвани за оказване на помощ на пушачите да спрат цигарите, се посочва в изследване на агенция към британското министерство на здравеопазването, предаде  БТА.

Електронните цигари, устройства за вдишване на напоена с никотин пара, са все по-популярниот двете страни на Атлантическия океан. Но до момента здравните организации не ги препоръчваха като по-безопасна алтернатива на тютюна.

„Не са напълно безопасни, но има доказателства, че причиняват само част от вредите на тютюнопушенето", заяви професор Кевин Фентън от Английската агенция за обществено здраве.

Повечето химични елементи, които причиняват болести, свързани с пушенето, липсват при електронните цигари, а и пасивното пушене при тях не е толкова вредно.

Това изследване противоречи на доклад на Световната здравна организация от 2014 г., който призовава за по-сериозни регулации на продажбата на тези устройства и за забрана на употребата им в затворени помещения.

То противоречи и на изследване на учени от университета на Южна Каролина от тази седмица, според което тийнейджърите в САЩ, опитали електронни цигари, са по-предразположени да преминат на конвенционални, отколкото тези, които никога не са опитвали.

Източник: NovaNews.  


Учени в шок след лабораторно изследване на парата от електронни цигари


Отново и отново чуваме здравните власти да говорят, че няма достатъчно доказателства, от които да сме сигурни, че електронните цигари са по-безопасна алтернатива на тютюневите продукти. Истината обаче е, че такива изследвания са в изобилие и всеки месец излизат нови проучвания, които сочат истината. Едно от последните такива проучвания засрамва критиците и шокира представителите на здравеопазването, а именно, че изпаряването с електронни цигари е безопасно и ефикасно.

Новото проучване, публикувано в „Нормативна токсикология и фармакология“ показва, какво точно се крие в парата от електронните цигари сравнена с дима от тютюневите цигари. Учение правят изследване на парата от три аромата на марката “Blu” и „SKYCigs”. Също така тестват и „Marlboro Golds” и “Lumber & Butler” тютюневи цигари. Накрая изследват и въздуха в нормална стая, като основа за сравнение на резултатите.

Учените са търсили конкретно 8 токсини в това изследване: въглероден оксид, карбонили, феноли, летливи токсини, метали, тютюневи специфични нитрозамини, полиароматни амини и полиароматни въглеводороди. Не е изненада, че тютюневия дим е бил пълен с отровни химикали. Но учените били шокирани от факта, че токсините в парата от електронните цигари били подобни на тези от въздуха в нормална стая. Всъщност, нямало голямо увеличение на токсините между обикновения въздух и парата от електронна цигара.

Вместо смъртоносни токсини, в парата се е съдържало само пропилен гликол, вода и слаби следи от ароматизаторите и никотин. За да се регистрира някаква степен на токсичност, учените е трябвало да направят 99 дръпвания от електронната цигара, за да регистрират дори най-малкото наличие от 0.18 милиграма NPHC. За да се добие представа за размерите на откритото вещество, за сравнение в една единствена дръпка от тютюнева цигара Marlboro Golds, количеството на NPHC е 30.6 милиграма! При сравнение на „дръпка към дръпка“, тютюневите цигари съдържат 2000 пъти повече токсини от електронните цигари.

Изследването дава да се разбере, че електронните цигари са много по-добра алтернатива на тютюневите цигари. Те са научно доказани, че имат свойства за намаляване на вредите и няма начин законодателите да спорят, че  изпаряване на публични места е вредно, след като погледнат тези изследвания. Следващия път, когато чуете, че някой се оплаква как изпаряването на публични места е опасно, насочете го към това изследване. Науката е нашето най-важно оръжие, с което да спрем критиците и да разпространим истината за всички невероятни ползи от изпаряването.

Но изследователите са шокирани да видят, че токсините отделяни в парата от електронните цигари са много подобни на тези, открити във въздуха в нормална стая.

Изотчник: http://www.churnmag....por-in-the-lab/

Изследването: http://www.sciencedi...273230014002505 Електронните цигари нямат вредно влияние върху кръвта и преноса на кислород към сърцето

Според ново изследване, представено днес на ежегодния конгрес на Европейската Кардиологична Общност в Амстердам, употребата на електронни цигари няма вредно въздействие върху сърдечната циркулация и преноса на кислород към сърцето.

Учени от Центъра по Кардио-хирургия в Онасис с ръководител д-р Константинос Фарсалинос са изследвали ефекта от употребата на електронни цигари върху способността на коронарните артерии да снабдяват сърцето с кръв и кислород. Изследвана е група от 60 човека, 30 пушачи и 30 потребители на електронни цигари. Стойностите на максималния кръвоток са измерени при пушачите преди и след изпушването на 2 цигари и, в отделен ден, след употребата на електронна цигара с 18мг/мл никотин за 15 минути. При потребителите на електронни цигари измерването е извършено преди и след употребата на същата електронна цигара за 15 минути.

"Това е първото изследване, което разглежда ефекта от електронните цигари върху коронарната циркулация", каза ръководителят д-р Константинос Фарсалинос. "Знаем, че пушенето има вредно влияние и намалява способността на коронарните артерии да доставят кръв към сърцето, и нашата цел беше да установим дали електронните цигари имат подобен ефект", добави той.

След изпушването на 2 цигари, учените установяват намаляване на кръвотока с 16% и 19% повишение на кръвното налягане. След употребата на електронни цигари обаче не се забелязва разлика в сравнение с контролното измерване. "Резултатите бяха впечатляващи и свидетелстват че, за разлика от тютюна, елетронните цигари не влияят на преноса на кислород към сърцето", каза д-р Фарсалинос. "Въпреки това трябва да сме внимателни и да подчертаем, че това не означава, че няма да има усложнения в дългосрочен план. Към момента е невъзможно да преценим ефектите от дългосрочна употреба, но съществуващите доказателства свидетелстват, че електронните цигари са далеч по-безвредна алтернатива в сравнение с тютюневите продукти."

Здравните власти по света разглеждат възможностите за регулация на електронните цигари. Наскоро Европейската Комисия предложи медицинска регулация. По този повод д-р Фарсалинос каза: "Предвид огромния потенциал на електронните цигари като алтернатива на пушенето и осланяйки се на доказателствата за тяхната безопасност, е важно здравните власти да регулират тези продукти така, че те да бъдат по-достъпни за тези пушачи, които не могат да откажат цигарите с помощта на другите медицински методи."

Източник: http://clearstream.f...?p=1171&lang=en

 

Електронни цигари помагат на хората да откажат или намалят тютюнопушенето


RALEIGH, NC – Все повече тийнейджъри предпочитат електронните цигари пред традиционните цигари, сочи годишното проучване на правителството върху употребата на наркотични вещества. Друго изследване добавя към доказателствата, че електронните цигари могат да помогнат да се откажат цигарите или да се намали тютюнопушенето.

Електронните цигари са устройства захранвани с батерии, които произвеждат пара. Някои съдържат никотин. Ново изследване от Лондон показва, че пушачи, които ги използват, могат да намалят тютюнопушенето или да откажат цигарите напълно.

Марк Фостър, който наскоро премина на електронни цигари казва, че е много близко до отказването на цигарения навик.

„От както започнах да употребявам по-мощни електронни цигари, пушенето на обикновени цигари е паднало до около 2% от това, на което бях свикнал. Напълно съм ги приел като заместител на обикновените цигари“.

Peter Хайек, клиничен психолог и автор на проучването, констатира че електронните цигари могат да увеличат повече от двойно шанса за отказване на тютюнопушенето на даден човек.

Проучването разглежда данни за повече от 650 настоящи пушачи. Изследователите установили, близо 10 на сто от хората, които използват електронни цигари са били в състояние да се откажат от тютюнопушенето в рамките на една година. Около 36 процента от потребителите  на електронна цигара намали броя на традиционните цигари наполовина.

Все пак, експертите твърдят, че са необходими повече проучвания за въздействието в дългосрочна перспектива на тези устройства.
"Вейп" е дума на 2014 г. според речника на Оксфорд


За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва

 

След "селфи" през 2013 г., Оксфордският речник избра "вейп" за дума на 2014 г, отбелязвайки, че употребата на електронната цигара е "влязла в обичаите".
 

Дума на годината на Оксфордския речник е дума или израз, "които са били обект на голям интерес през изминалата година".
 

През 2014 г. употребата на думата "вейп", която на английски означава едновременно електронна цигара и дръпване от електронна цигара, "е нараснала над два пъти", показва изследване в интернет на Оксфордския речник.

 

Това увеличение се обяснява едновременно с нарастването на този нов сектор, но също и с желанието на потребителите да използват други думи, за да се отличават от традиционните "пушачи".

 

"Вейп влезе в нравите", обобщи Джуди Пиърсол, представител на Оксфордския речник в комюнике.

 

Макар че електронната цигара се появи преди само няколко години, първата известна поява на думата "вайп" датира от 1983 г. в статия, озаглавена "Защо пушим", публикувана в списание "Ню съсайъти".

 

Нейният автор е Роб Степней. За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва.

 

Една трета от докторите препоръчват електронни цигари на пациентите си, за да откажат цигарите


Изследването е направено сред 128 доктора в Северна Каролина (САЩ), като целта е да се разбере отношението им към електронните цигари. Две трети (67%) от тях смятат, че електронните цигари помагат за отказване от цигарите, а една трета (33%), ги препоръчват на пациентите си.

Източник:
http://www.futurity....arettes-739882/Електронните цигари са стотици пъти по-малко вредни от цигарите


Коментара е направен по време на гостуването на д-р Ангел Кънчев - главния здравен инспектор на Република България, в студиото на bTV.Електронните цигари: митове срещу реалност


Електронните цигари са били обект на много спорове напоследък. Първо бяха чудесен начин да се откажете от тютюнопушенето, после щяха да ви убият с отровни химикали, антифриз, след това бяха технология за намаляване на вредите, а след това бяха насочени към децата ви, чрез някакъв зъл заговор да пристрастят вашето 4 годишно дете към никотина, след това те ... добре, схванахте картинката. Тази тема, повече от почти всяка друга тема подходяща за заглавията на първите страници през последните 20 или повече години, е изпълнена с дезинформация, подвеждаща информация и мръсна политика. Обществото на анти-пушачите придоби свой собствен живот през последния половин век и сега е почти неузнаваема, далеч от добронамерената, базирана на факти институция, каквато беше до скоро. В днешно време изглежда по-загрижена за собственото си оцеляване в бизнес отношение, от колкото от реалната борба с вредите за здравето свързани с тютюневата индустрия. Така че в опит да се отделят фактите от измислицата, ето списък на всички от тези така наречени "факти", които сте виждали публикувани навсякъде по интернет и печатните медиите :

 

- „Електронните цигари съдържат същите токсични химикали, намерени в антифриза“.
     Всъщност, токсичния химикал, за който се отнася твърдението е етилен гликол. Полиетилен гликола, е бил използван, в създаването на някои никотинови течности използвани в електронни цигари. Думата "полиетилен" може да звучи подобно на думата "етилен ", но полиетилен гликола всъщност не е опасен за хората най-малкото. Пропилен гликол, който сега се използва на мястото на полиетилен гликол, върши по-добра работа и всъщност е много по-малко опасен от също така неопасния полиетилен гликол. В действителност, той е бил обявен от FDA (Food and Drug Administration) и много други организации, като един от най-безопасните химикали на пазара.

 

- „Електронните цигари, доставят никотин - пристрастяващ и опасен канцероген“.
     Това едва ли би могло да бъде по-далеч от истината . Никотинът нито сега, нито пък някога е бил канцероген. Асоциирането му с тютюна и многото канцерогени съдържащи се в тютюна, е довело до мита, че никотинът причинява рак, но никотина сам по себе си всъщност помага на здравето. Доказано е, че помага на синаптичните връзки в мозъка, като по този начин увеличава потенциала на паметта и други мисловни процеси. Също така, никога не е доказвано, че никотина сам по себе си е най-пристрастяващото вещество в тютюна.

 

- „Парата от електронните цигари излага околните на опасни химикали чрез пасивното пушене“.
     Отново - няма "опасни химикали" в парата от електронната цигара. Всички (повтарям ВСИЧКИ) проучвания на парата (дима, изпарението и т.н) от електронната цигара са показали, че количеството на химикали присъстващи в издишваната и вдишваната пара, сами по себе си, са толкова ниски, че са едва измерими дори. Освен това, изпарявания глицерин / гликол е малко по-тежък от тютюневия дим, и следователно не остават във въздуха толкова дълго, както продукта от горенето на тютюна. Парата също се разсейва много по-бързо, отколкото дима. Така че с всички тези факти, заплахата от парата на електронните цигари, афектираща върху всички около активно изпаряващия, дори в силно населена, затворена среда, е нула.

- „Все още няма някакви сериозни изследвания относно електронните цигари“.
     Електронните цигари са изследвани в продължение на над десет години вече, особено засилено през последните 5 години. Тези изследвания са правени от реномирани научни организации и са били извършвани в съответствие със строгите стандарти на съвременните научни изследвания. Всъщност има толкова много изследвания, че би било невъзможно да се изброят тук всички от тях. Достатъчно е да кажем, че е имало повече от достатъчен брой изследвания на електронните цигари, за да се избегнат всякакви обвинения, като това. Проблемът не е, че имало недостатъчно изследвания, проблемът е, че нито едно от тези изследвания не е успяло да докаже нещо негативно за влиянието на електронните цигари. Тези, които подхвърлят тези обвинения, са същите тези, които имат личен интерес от съсипването на индустрията с електронни цигари. Техните най-добри опити включват статистическа манипулация, като например да заявят, че „Опасно вещество Х присъства в електронните цигари, което е известно, че убива хора“, като същевременно е известно, че същото вещество е в наличност 5% от концентрацията, която изобщо би представлявала риск.

- „Електронните цигари поддържат пристрастяването към цигарите“.
     Всъщност, реалните пристрастяващи свойства на никотина не са неизвестни, така че това твърдение се основава на непознати предпоставки. Въпреки това, тази предпоставка е без значение за темата, защото електронните цигари всъщност правят точно обратното на да „поддържат пристрастяването към цигарите“. Формата на устройството и съдържанието на никотин са единствените неща в тази технология, които имат нещо общо с тютюневите цигари. Съществуват буквално стотици хиляди, ако не и повече показания от хора, които успешно са използвали електронните цигари, за да спрат тютюнопушенето. Това изявление е също толкова нелепо, колкото да се каже, че никотиновите лепенки задържат хората пристрастени към тютюнопушенето. Ясно е, че ще има такива, които са пробвали електронни цигари и са се върнали към традиционното тютюнопушене. Точно както има такива, които са дъвчели никотинови дъвки и са се върнали към пушенето. Не обвиняваме дъвките, а обвиняваме потребителите, за липса на решителност.

- „Фактът, че тази индустрия не е в регулация , означава, че ние нямаме представа, какво съдържат нашите електронни цигари“.
     Всъщност, индустрията на електронните цигари се справя доста добре, като се саморегулира. Тя успешно се урежда със своя собствена поредица от регламенти, въведени от общоприетите организации по стандартизация. AEMSA (Американската асоциация по производството на течности за електронни цигари) и CASAA са свършили прекрасна работа по управлението на промишлеността, без ненужна правителствена намеса. Също така, все още не съм попадал на производител на течности за електронни цигари, който да не е описал напълно съставките използвани в производството на течностите…така че очевидно, ние знаем, какво съдържат електронните цигари.

 

- „Регулиране на индустрията на електронните цигари е необходима, за да се предотврати деца да закупуват никотинови продукти“
     Аз призовавам всеки да открие магазин за електронни цигари (или всеки бизнес, който предлага електронни цигари за продажба по някакъв начин), който позволява на децата на възраст под от 18 (или 21 в някои държави), да закупят течности за електронни цигари или устройства. Или мога просто да ви спестя неприятностите на търсене и използване на около десет хиляди галона бензин, като ви кажа, че търсенето ще бъде безсмислено (въпкреи, че все още няма забрана за продажбата им на непълнолетни – бел.ред.). Ако тийнейджъри купуват електронни цигари, те ги купуват по същия начин, както са купили тютюневи изделия в продължение на десетилетия - фалшива самоличност, по-възрастни братя и сестри / родители, приятели служители в магазин, плащайки на някой да им купи цигари, или (в моя случай) надхитрява притежателя на магазин за пури, който си мисли, че си опитен и истински ценител на пури, като така не се замисля да ви попита за документ за самоличност. Мисълта ми е, че нито една мярка, различна от затварянето на тийнейджърите в лагерите на смърта…ъм, имах предвид трудовите лагери, няма да предотврати намирането на начини за нарушаване на правилата. И тъй като всички търговци на електронни цигари вече пречат на децата да купуват техните продукти, регулирането става в най-лошия случай излишен, а в най-добрия според въпрос.

-  „Екзотичните вкусови предложения на течностите за електронни цигари са предназначени да таргетират децата, като ги карат да започнат да пушат“
     Има толкова много грешни неща в това твърдение, че е трудно да се започне от някъде. Първо, твърдението електронните цигари да са създадени с цел да привлекат децата към пушенето е толкова тъпо, колкото твърдението, че ароматизираните дъвки са създадени с цел да подтикнат децата към пиенето на алкохолни коктейли. Второ, от бизнес аспект, по-разумно ли ще е да се таргетира сегмент от обществото, на който му е забранено да използва вашия продукт? Или щеше да е по-разумно да се таргетират хора, които имат нужда от ефективен начин за отказване на дългогодишното тютюнопушене? На последно място, вкусовете на човек се увеличават с годините му. Те не се стесняват, както това твърдение предполага. Децата и тийнейджърите обикновено се ограничават с по-малък брой храни и вкусове, към които са залепени като супер лепило. Нашия кулинарен мироглед се увеличава, чак когато годините ни напреднат. С това на ум, няма логика голямото разнообразие от вкусове да е насочено към деца, когато в действителност то е предназначено да се понрави на широка гама от възрастни, чиито вкусове са обширни като океан . Като допълнение към тази тема, бих искал да предложа (в духа на справедливостта), че ако ароматите за електронни цигари се забранят "в името на децата", ние очевидно трябва да забраним и всички ароматизирани напитки, водка, ром, твърди лимонади, малцови напитки, коктейлни рецепти и т.н.

- „Изпарителите тип RDA (Dripping) причиняват превръщането на парата във формалдехид“.
     Всъщност няма доказателства това някога да се е случвало. Позоваването на тези предполагаеми "изследвания" са циркулярни и се отнасят само до други новинарски статии, които се отнасят до други новинарски статии и т.н., но никога не стигат до истинско изследване или рецензирана статия от някакъв вид . Химически погледнато, за глицерина и гликола, някак си магически да се превърнат във формалдехид, е също толкова вероятно, както парче сирене чедър изведнъж да се превърне във Ферари, чрез магическа пръчка и изказването на правилната Вуду магия. А дори и да има случаи, когато една индивидуална електронна цигара или една индивидуална бутилка с никотинова течност, някак си са произвели следи от формалдехид, има две неща, които трябва да се имат предвид:
1. Имало е случаи, когато токсични химикали са били намирани в говеждо или пилешко месо в супермаркетите. Това са грешки, които евентуално биха могли да бъдат причина за изтегляне на партидата, но не и за забрана на всички крави и пилета.
2 . Тези "следи" от формалдехид (ако приемем, в името на аргумента, че те съществуват) все пак трябва да бъдат сравнени с известните токсични нива на излагане на формалдехид при хората. Всъщност ние сме изложени на формалдехид през цялото време, но в такива малки количества, че телата ни метаболизират по есетествен път споменатите количества, за да останат невредими.

- „Електронните цигари са "врата" към традиционния тютюн и тютюнопушенето“
     Това е още едно твърдение, което всъщност е точно обратното на истината. Електронните цигари са толкова врата към употребата на тютюневи изделия, колкото Налоксон (животоспасяващ медикамент - антидот, използван да се спрат ефектите на свръхдоза опиоиди. – бел.ред.)  е врата към хероина. Електронните цигари са "врата" към здравословен начин на живот без тютюнева зависимост, не на "врата" към зависимостта, от която хората се опитват да избягат с помощта технологията на електронните цигари. Терминът "врата" се използва изключително много тези дни, без да се обръща никакво реално внимание на това, което всъщност означава. Терминът всъщност е само метафора, използвана за драматичен ефект и не разполага с никаква определена дефиниция за научни цели. Точно толкова лесно е да се каже, че Форд Мустанг е "врата", за катастрофите с моторни превозни средства, или че да живееш в Юга е "врата" към расизма. Това са безсмислени изявления, използващи дума, чиято цел е да формира нестабилни, необосновани заключения въз основа на лъжливи аргументи.

- „Електронните цигари се взривявали, докато биват използвани“
     Моите извинения към този, на който е гръмнала електронна цигара в лицето, но един единствен инцидент, не може да е аргумент. Електронните цигари имат батерии. Батериите, без значение какъв вид, в правилните (и изключително редки) обстоятелства, могат да експлодират или да се разтопят. Мобилни телефони имат същия вид литиева батерия, която ще намерите и в електронните цигари, а ние държим клетъчните телефони до главите си вероятно много по-често, отколкото си дръпваме от електронната цигара. По-голямата част от тези предполагаеми случаи на експлозии, които съм разглеждал, всъщност са поради небрежност от страна на потребителя, а не от ужасяващо дефектно устройство, което изведнъж експлодира без причина. Много хора зареждат своите електронни цигари върху кухненския плот, където водата има навика да се събира благодарение на непосредствена близост до кухненската мивка. Други оставят електронната си цигара в автомобила си, на температури над 50 градуса, изложени на пряка слънчева светлина в продължение часове по време на летните месеци. Инцидента си е инцидент, а те са понякога трагични...все пак, не са непременно причини за законодателни промени, освен ако броят на събитията не са притеснителни. Автомобили, самолети, мобилни телефони, тостери, косачки за трева, компютри, прозорци ... всички тези неща са обект на злополуки от време на време. Забраняваме ли ги всички, или приемаме несъвършенствата на живота и се опитваме да избегнем опасностите, до колкото е възможно, без да се заключваме в изолирана стая, така че да се предпазим от абсолютно всяка опасност на света?

- „Електронните цигара са по-скъпи от обикновените тютюневи цигари“.
     Всъщност, дори няма да удостоя това твърдение с отговор. Съжалявам, но ако повярвате на това твърдение, то никаква логика няма да може да ви повлияе.

     За съжаление, не зависимо от аргументите и / или логичното, научно доказателство няма да се намали анти-вейпинг  елемента на обществото в своя кръстоносен поход срещу електронните цигари. Причините за това са тревожни, а аз само накратко ще се спра на тях тук. (Тези теми са обхванати по-пълно (и по-добре подкрепени) в други мои публикации в блога). Много анти-вейпинг организации са силно застъпени във фармацевтичните предприятия, които заемат позицията, че печалбите от продукти като Nicorette, Chantix, Wellbutrin (никотинови лепенки и алтернативни и доказано неефективни продукти за отказване от тютюнопушенето – бел.ред) и т.н., ще се увеличават, ако по-ефективната индустрия на електронните цигари е заровена под забрани и безпричинни регулации.  Други са настървени за привеждане на абсолютно всичко под строг държавен регулаторен контрол, заради екстремистките политически идеологии. Други пък толкова силно се противопоставят на тютюневите изделия, че омразата им ги заслепява от очевидни истини, просто поради факта, че изпаряването "доста прилича на" пушене. Държавните агенции се заинтересуваха от регулацията на електронните цигари, чак когато индустрията се превърна в мулти-милиардна и с потенциал за печалба от данъчни приходи от такси. И накрая, има и такива, които са против електронните цигари, просто защото са чули или прочели нещо от по-горе споменатите групи. Не всеки ще се съгласи с всички от причините, които изброих тук и това е ОК. Само ги споменавам мимоходом и към момента не съм заинтересован от предоставяне на доказателства от тяхно име (това е за други статии). Целта на този блог пост е да развенчае митовете около самите електронни цигари, а не да хвърли вина на потенциалните източници на тези митове.

 

Ако имате интерес към електронните цигари, вие или от името на обичан от вас човек, моля, отделете време и помислете дали всички плашещи заглавия, носещи се в Интернет и медиите във връзка с електронните цигари, не може да са точно това ... плашещи думи, целящи насаждане на страх в сърцата на неподозиращите. Умолявам всички да си направите проучванията, както и да бъдете скептични към новините като цяло, докато не отделите време да разгледате този въпрос за себе си и да вземете информирано решение, а не такова въз основа на паника и драматична презентация. Известният философ Рене Декарт практикува това, което той нарича "методично съмнение", което по същество означава, че систематично се съмнява във всичко, докато не докаже сам на себе си кое е истина и кое лъжа. Това важи и за всичко, на което може да попаднете, не само за електронните цигари. За съжаление живеем в свят, в който трябва да сме скептични за всичко заобикалящо ни, защото има прекалено много противоположни интереси и скрити мотиви. Въпреки това, за щастие, в същия този свят имаме и всички средства за достъп до почти цялото човешко познание, в цялата история, с натискането на няколко бутона и с жажда за знания. Възползвайте се от нашите дарове и благословия, преди тези дарове и благословия да станат регулирани и забранени!

Електронните цигари помагат за отказването от тютюнопушенето - inews.bg


Нова надежда за желаещите да се откажат от вредния навик

Пушачите, опитващи да се откажат от вредния навик, имат с цели 60% по-голям шанс за успех, ако преминат на електронни цигари. Този процент е в пъти по-висок от вероятността при използването на никотинови продукти като лепенки или дъвки, или разчитат само на волята си, предаде Reuters. Резултатите са от британско изследване, продължило 5 години и обхванало близо 6000 души, допълва БТА.

Електронните цигари могат да изиграят важна роля за ограничаването на тютюнопушенето и съответно да намалят свързаните с вредния порок болести и смъртност, споделят авторите на изследването от Юнивърсити колидж в Лондон.

Освен че причинява рак на белите дробове и други хронични респираторни заболявания, тютюнопушенето допринася съществено и за сърдечносъдовите заболявания, които са водещата причина за смъртност в света.

"Електронните цигари значително подобряват общественото здраве", казва ръководителят на изследването Робърт Уест. Като относително нов продукт електронните цигари бързо станаха обект на спорове, разделяйки общественото мнение в отношението към тях. Поддръжниците им ги смятат за мощно оръжие в борбата срещу тютюнопушенето, а противниците им твърдят, че се замества един вреден навик с друг.

Като цяло липсват достатъчно доказателства в подкрепа на безопасността и ефикасността им, както и изследванията върху ефектите на дългосрочната им употреба.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето отнема живота на 6 милиона души годишно.


Източник: inews.bg