Електронните цигари: митове срещу реалност

Електронните цигари са били обект на много спорове напоследък. Първо бяха чудесен начин да се откажете от тютюнопушенето, после щяха да ви убият с отровни химикали, антифриз, след това бяха технология за намаляване на вредите, а след това бяха насочени към децата ви, чрез някакъв зъл заговор да пристрастят вашето 4 годишно дете към никотина, след това те ... добре, схванахте картинката. Тази тема, повече от почти всяка друга тема подходяща за заглавията на първите страници през последните 20 или повече години, е изпълнена с дезинформация, подвеждаща информация и мръсна политика. Обществото на анти-пушачите придоби свой собствен живот през последния половин век и сега е почти неузнаваема, далеч от добронамерената, базирана на факти институция, каквато беше до скоро. В днешно време изглежда по-загрижена за собственото си оцеляване в бизнес отношение, от колкото от реалната борба с вредите за здравето свързани с тютюневата индустрия. Така че в опит да се отделят фактите от измислицата, ето списък на всички от тези така наречени "факти", които сте виждали публикувани навсякъде по интернет и печатните медиите :

 

- „Електронните цигари съдържат същите токсични химикали, намерени в антифриза“.
     Всъщност, токсичния химикал, за който се отнася твърдението е етилен гликол. Полиетилен гликола, е бил използван, в създаването на някои никотинови течности използвани в електронни цигари. Думата "полиетилен" може да звучи подобно на думата "етилен ", но полиетилен гликола всъщност не е опасен за хората най-малкото. Пропилен гликол, който сега се използва на мястото на полиетилен гликол, върши по-добра работа и всъщност е много по-малко опасен от също така неопасния полиетилен гликол. В действителност, той е бил обявен от FDA (Food and Drug Administration) и много други организации, като един от най-безопасните химикали на пазара.

 

- „Електронните цигари, доставят никотин - пристрастяващ и опасен канцероген“.
     Това едва ли би могло да бъде по-далеч от истината . Никотинът нито сега, нито пък някога е бил канцероген. Асоциирането му с тютюна и многото канцерогени съдържащи се в тютюна, е довело до мита, че никотинът причинява рак, но никотина сам по себе си всъщност помага на здравето. Доказано е, че помага на синаптичните връзки в мозъка, като по този начин увеличава потенциала на паметта и други мисловни процеси. Също така, никога не е доказвано, че никотина сам по себе си е най-пристрастяващото вещество в тютюна.

 

- „Парата от електронните цигари излага околните на опасни химикали чрез пасивното пушене“.
     Отново - няма "опасни химикали" в парата от електронната цигара. Всички (повтарям ВСИЧКИ) проучвания на парата (дима, изпарението и т.н) от електронната цигара са показали, че количеството на химикали присъстващи в издишваната и вдишваната пара, сами по себе си, са толкова ниски, че са едва измерими дори. Освен това, изпарявания глицерин / гликол е малко по-тежък от тютюневия дим, и следователно не остават във въздуха толкова дълго, както продукта от горенето на тютюна. Парата също се разсейва много по-бързо, отколкото дима. Така че с всички тези факти, заплахата от парата на електронните цигари, афектираща върху всички около активно изпаряващия, дори в силно населена, затворена среда, е нула.