Учените се чудят дали пушенето на електронна цигара може да лекува възпаление на сливиците

Учените се чудят дали пушенето на електронна цигара може да лекува възпаление на сливиците

Проф Петър Хайек има интересна история за разказване - и медицинските изследователи трябва да слушат

А новата книга от Joanna Астрид Милър и Петър Хайек разказва историята на млада жена, която започва да изпарява случайно, и е установила, че се е изликувала от хронично заболяване, която тя има от детството си.

Милър е психолог и научен сътрудник в Центъра за злоупотреба с наркотици и изследвания в Глазгоу. Проф Хайек е професор по клинична психология и директор на изследователското звено на зависимостта от тютюна в Wolfson институт по превантивна медицина в Queen Mary University в Лондон.

Хайек е автор на единствения по рода си доклад от 2015 Обществено здраве на Англия, " Е-цигари: актуализация на доказателства ",  че електронните цигари са 95 процента по-безопасени от тютюнопушенето.

Проучване на случая:

Учените са се натъкнали на случай на 26-годишна жена с необикновена история за разказване с инициали LM. Тя е непушач, и е страдала от чести пристъпи на ангина , които започват на около седемгодишна възраст. От 17-годишна възраст, тя също има повтарящи се tonsilloliths .

Тонзилит е възпаление на сливиците, обикновено причинени от вирус, но понякога и от бактерии. Симптомите включват болки в гърлото, затруднено преглъщане, подути сливици и увеличени лимфни възли на шията.  Те понякога се нарича "сливини камъни."

"Проблемът се появява за около седем дни в месеца. В детството си, редовно и били изписвани да пие антибиотици.Тя се е срещата с двама специалисти по УНГ, които са и препоръчвали премахване на сливиците,но нейния личен лекар я посаветвал да изчаката инфекцията да премине от самосебе си както обикновенни се случва, но възпаленията се завръщали след няколко седмици.През последните няколко години тя се отдала на не медецинско лечение и спряла да търси помощ.


Тя пуши електронна цигара от 8 месеца и ангината не се е проявявала


"Партньор й спря да пуши обикновенни цигари и  премина към изпаряване преди около осем месеца и сега използва никотинова течност с 0mg до 3 mg / 100 ml никотин. [Това е грешка, както се потвърждава в имейл от проф Хайек. Трябва да се чете 0-3 мг / мл, а не на 100 мл.] LM за първи път  опитава електронна цигара на партньора си от любопитство през април 2016 г. Тъй като партньорът й взел по нов модел цигара, тя наследила "стария  уред и започнала да го използва по-редовно. "

"Тя може без да изпарява дълго време и това не и носи проблеми  ", отбелязват авторите. Тя установила,че след като е започнала да пуши електронна цигара се е отказала от вредния навик да гризе ноктите си,да похапва бонбони и шоколад през целия ден,Тя обичала да изпарява сладки и плодови течности и се радва да изпарява заедно с приятеля си.

Тогава се случило нещо неочаквано. LM забелязал след три месеца от тази рутина, че гърлото й не е възпалено сутринта вече, и тя спряла да кашля и отделя храчки. И подобряването продължавало.

"Тя изпаряваше от осем месеца и ангината не се е появявала и нейния тонзолит се подобрил значително.В допълнение към това от както е започнала да изпарява не е претърпявала нито една респираторна инфекция или настинка.LM не е сигурна какво е пречинило тези подобрения,но тя се наслъждава на нейното здраве.

Кажете AАААА ... и да има Vaping

жена казва, аааа

Използващите електронни цигари често казват помежду си за подобряване на тяхното здраве след отказване на цигарите. Но това са само анекдоти, както се казва. Ако кажа на моя лекар, че аз съм имал само две леки настинки в последните пет години, откакто започнах да изпарявам, той ще каже, че това е може би, защото аз съм се отказал от тютюнопушенето.

Но LM не пуши. И това го прави си струва да се отбележи в научно списание.

"Настоящия казусът е особенно интересен, тъй като LM е непушач", пише Милър и Хайек. "Тютюнопушенето увеличава податливостта към инфекции на дихателните пътища и предписание към преминаване на електронни цигари може да подобри чуствително здравето на човек.

Този случай може би е само съвпадение и необеснимо просто симптомите на LM са отшимяли. Да, тези неща се случват. Но те имат предварителен хипотеза.

"Има възможност при което изпаряването на пропилен гликола да е засегнал някой микробен щам
, който причинява проблеми при LM.както и никотинът в ниска концентрация е известен ,че има 
противовъзпалителен ефект.

Пропилей гликол (PG) както е известно има антимикробни свойства. "Дали когато се изпарява има същия ефект остава неизвестно за сега", пишат авторите. " Може да се направи изследване при пациенти с повтарящи се инфекции на гърлото изпарявайки нулева никотинова течност и да се проследи дали симптомите отшумяват и да се изясни дали този случай е съвпадение или може да се използва при други пациенти. 


Оригинална статия на: viping360.com